Dinsdag 25 augustus 2009

7e etappe Eneco Tour 2009, tijdrit in Amersfoort

Boasson Hagen oppermachtig in Eneco Tour

Edvald Boasson Hagen is de eindwinnaar van de Eneco Tour. De jonge Noor onderstreepte zijn suprematie met een zege in de slottijdrit in Amersfoort. Op het podium wordt hij geflankeerd door Sylvain Chavanel en Sebastian Langeveld.

Edvald Boasson Hagen startte met een voorsprong van 25 seconden op Lars Ytting Bak en 31 seconden voorsprong op Sylvain Chavanel aan de afsluitende tijdrit van de Eneco Tour in Amersfoort. Die was slechts 13,1 km lang.

Rabobank maakte indruk op het bochtige parcours. Sebastian Langeveld klokte met 16:11 de snelste tijd, zijn ploegmaat Maarten Tjallingii was 1 seconde trager. Toen moesten Sylvain Chavanel en Edvald Boasson Hagen nog binnenkomen. De Fransman en de Noor hadden het weer tegen en reden door een regenbui.

Die regen kostte Chavanel tijd, met 16:21 deed hij 10 seconden trager dan Langeveld. Maar Boasson Hagen zoefde door de bui heen. De Noor ging behendig door de bochten, wipte in de finale zelfs over een rotonde en klokte met 16:07 de allerbeste tijd. Op die manier pakte hij zijn tweede ritzege op rij en onderstreepte hij zijn suprematie.

Rabobank bleef weer op zijn honger zitten, al staat Langeveld dankzij zijn sterke tijdrit wel op het eindpodium. In de eindstand heeft Boasson Hagen 45 seconden voorsprong op Chavanel, Langeveld is derde op 47 seconden.

Op de erelijst volgt Boasson Hagen de Spanjaard Jose Ivan Gutierrez op. De Spanjaard won de Eneco Tour in 2007 en 2008, maar stapte in 2009 ziek uit de wedstrijd. Voor Boasson Hagen is het zijn eerste zege in een rittenkoers en een grote stap in zijn carrière.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home: PVFotografie