Zondag 18 juli 2010

Skatespektakel Stationsplein Apeldoorn

Genieten van respect en uitdagingen

APELDOORN - Met een lichte voetbeweging kantelt het skateboard, naar beneden de zogeheten bowl in. De skaters van Real-X nemen deze zondagmiddag bezit van het Stationsplein voor een skatewedstrijd.

Enkele tientallen voorbijgangers kijken toe hoe de deelnemers flips, grabs en grinds uit hun trukendoos toveren.

,,Dit is toch geweldig?'', vindt organisator David Hornbeck (47). ,,Wij genieten er niet van wie de beste is, maar wie zichzelf het beste uitdaagt.''

Zo'n twintig skaters verzamelden zich rondom de betonnen bak op het stationsplein voor het initiatief van Skatepark Real-X. Mede-organisator Jolien Westerbroek (47) wijst naar de 21-jarige Niek Zandstra. ,,Houd die jongen in de gaten'', fluistert ze. ,,Dat is één van de besten in Nederland.'' Volgens haar maakt Zandstra veel kans op de overwinning. De jongen wacht aan de rand van de bak op zijn beurt, het skateboard losjes onder zijn voet. Met oogcontact maken de skaters elkaar duidelijk wie er als volgende de bowl in mag. Hornbeck roept vanuit de laadbak van zijn autootje de deelnemers bij elkaar. ,,Runs van een minuut, twee per persoon. Ga maar lekker opwarmen. Take your time.'' Een jury bepaalt welke skaters de beste trucs hebben vertoond.

Steven Neijland (59) moedigt vanuit zijn scootmobiel de jongens aan. Bij elke truc wiebelt hij in zijn stoel. ,,Zo, dat was mooi. Goed gedaan, jongen'', roept hij. Een eindje verderop kijkt de veertigjarige Robbie Zimmerman met zijn kinderen naar het spektakel. ,,Ik ben hier voor mijn zoontjes. Die skaten bij Real-X'', zegt hij.

Zelf doen zijn kinderen nu niet mee, maar ze kijken tevreden naar de overige deelnemers. ,,Tof dat die jongens de kans krijgen om hier buiten lekker bezig te zijn.'' Enkele wachtende treinreizigers zien vanaf het station hoe de skaters hun runs afwerken.

Aan het eind van de middag blijkt de voorspelling van Westerbroek te kloppen. Zandstra wil er echter niet aan dat hij bij de beste skaters van dit land hoort. ,,Ik skate wel met al die grote namen, maar ik kan het niet uit mijn mond krijgen'', zegt hij bescheiden. ,,Als mensen dat soort dingen zeggen, voel ik me echt wel gevleid. Maar ik zie mijzelf niet zo.'' Hij draait zich om en tikt met zijn vuist een vriend aan. ,,Gast, goed bezig'', zegt Zandstra.

Hornbeck kijkt tevreden terug op het evenement. ,,Ik denk dat we dit vaker gaan doen'', besluit hij. ,,We hebben geen klachten van de buurt gekregen. Lekker weer, mooie wedstrijd, iedereen blij.'' Waar hij het meest van genoot? ,,Kijk hoe die jongens met elkaar omgaan. Ze zitten in een wedstrijd, maar geven elkaar respect als ze iets moois laten zien. Ja, dat maakt het voor mij de beste sport ter wereld.''

Bron: de Stentor

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home: PVFotografie