Woensdag 17 februari 2010

M
iddel woningbrand Oranjeweg Emst    Korpsen: Apeldoorn centrum beroeps, Epe, Oene, Vaassen

Monumentale boerderij brandt uit

EMST - Binnen een uur was de Veluwse boerderij van camping pension restaurant De Veluwse Wagen door vlammen volledig verwoest. De ontredderde eigenaars konden niet veel meer dan machteloos toezien hoe hun woonboerderij rokend, sissend en vlammend ten onder ging.

De Oranjeweg in Emst is vanaf het eerste kruispunt afgezet en alleen hulpdiensten passeren met gillende sirenes en zwaailichten. Het is dan kwart over zeven 's avonds. Pogingen om de brand van binnenuit te bestrijden mislukken en van buitenaf wordt het bluswerk voortgezet. Dan slaan de vlammen inmiddels door de rieten kap en moet de woonboerderij als verloren worden beschouwd.

Nog voordat de brandweer ter plaatse was, zag een buurman rook uit de monumentale boerderij komen en wist dat het mis was. Hij griste een brandblusser van de muur en rende ermee naar het huis van zijn buurman, die op dat moment niet thuis was. Politie hield hem tegen omdat de brand met een blusser pocketformaat niet te bestrijden was.

Samen met de inmiddels gearriveerde eigenaren kijkt hij vanuit het aangrenzende restaurant hoe de brandweer het vuur inmiddels grotendeels heeft bedwongen. Een stapel ordners is inderhaast uit het brandende pand gered en ligt kris-kras in de kantine. ,,Dit is ons woonhuis," stamelt mevrouw Beets ontzet, ,,ik was op visite in Zeewolde toen het gebeurde. Waarschijnlijk is de schoorsteen de oorzaak van de brand." Waar de nacht moet worden doorgebracht weet ze nog niet, alleen dat haar slaapkamer er niet meer is.

Een omstander weet te melden dat een kachelpijp net was vernieuwd en dat die vermoedelijk is gaan gloeien, waardoor de rieten kap heeft vlamgevat. ,,Eeuwig zonde van die eeuwenoude boerderij," vindt Vaassenaar Arie Oudesluis, die met tientallen omstanders vanachter de politieafzetting het bluswerk volgt. De Veluwse boerenwagen staat als symbool van de camping ongedeerd op zijn sokkel en steekt scherp af tegen de achtergrond van rook en vuur. Ook het aangrenzende restaurant is niet door de brand aangetast.

Volgens een woordvoerder van de brandweer is de brand waarschijnlijk inderdaad bij de schoorsteen begonnen. Met zes zeven stralen is het vuur van buitenaf bestreden. De brandweer rukte uit met vier bluswagens van korpsen uit Oene, Epe en Vaassen en een ladderwagen uit Apeldoorn. Rond half tien 's avonds kon de brandweer het sein brand meester geven.

Bron: de Stentor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home: PVFotografie