Zaterdag 24 Mei 2008

Grote oefening OGS (Ongeval Gevaarlijke Stoffen)  NBC (Nucliair, Biologisch, Chemisch) Station Loenen

Korpsen: Apeldoorn, Zutphen, Loenen, Nunspeet en regio NO-Gelderland

Geen handdoek voor 'slachtoffers' treinramp

LOENEN - Totale ontreddering zaterdag op het spoorwegemplacement in Loenen.

Slachtoffers schreeuwen het uit tijdens een oefening, waarbij de Veluwse stoomtrein het doelwit van een aanslag is en een tankwagen met een gevaarlijke stof langzaam leegloopt.

Een 'batterij' aan organisaties is in touw de 'ramp'. NetRail, het RIVM, de VSM, meetploegen van brandweerkorpsen uit Aalten, Bergh en Apeldoorn, vertegenwoordigers van de gemeente Apeldoorn, politie en vooral het Steunpunt NBC (Nucleaire, Biologische en Chemische stoffen) en ook nog TNO, want het zou bij nader inzien kunnen gaan om een uiterst gevaarlijk strijdgas dat bij de aanslag op de stoomtrein is gebruikt. Een motoragent staat gereed om zo nodig met een monster ervan naar het laboratorium in Rijswijk te vertrekken voor nader onderzoek.

Met honderd man wordt de oefening op het station van Loenen gehouden en het publiek kijkt vanachter roodwitte linten toe hoe de verschillende diensten met elkaar samenwerken. Daarvoor is in eerste instantie beleidsmedewerker Jan Bruggink van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland verantwoordelijk. Met een reuzencompressor worden onder zijn toeziend oog twee tenten opgezet om daarin de slachtoffers te kunnen ontsmetten voordat een aantal van hen naar het ziekenhuis kan worden vervoerd. Voor zover deze nog kunnen lopen en praten, is er naast verslagenheid ook woede en onbegrip over de behandeling door de brandweermannen. ,,Als een stel honden worden we behandeld'', roept Bennie Rouwenhorst, leider van de Jeugdbrandweer Zutphen en voor de gelegenheid als 'agressief slachtoffer' neergezet. Vooral het vooruitzicht om met koud water te worden ontsmet, maakt hem woedend: ,,ja, en er zijn ook geen handdoeken voor ons. Schoften zijn het!''

Van een afstand bekijkt Herr Christian Schröder uit Münster de ontsmettingstenten. Herr Schröder is werkzaam bij het Institut Feuerwehr Nordrhein West-Falen en wil wel eens zien hoe zijn Nederlandse collega's een NBC ramp aanpakken. ,,Mal ankuken, was'' zegt hij en fotografeert hoe twee brandweermannen uit hun NBC rampenpak stappen. Rood, nat en zichtbaar moe. Verderop zoekt een RIVM medewerker in een dik naslagwerk uit wat voor wit poeder in de trein is gevonden.

Rond het middaguur trekt iedereen zich aan het einde van de gecompliceerde oefening terug van het spoorwegemplacement.

Bron: de Stentor

 

 

 

Ook te zien in de Stentor van 26-05-08