Woensdag 13 Mei 2009

Ambulancedienst regio Apeldoorn op de motor.

Ambulancemotor voor snellere hulp

APELDOORN - De ambulancezorg in Apeldoorn beschikt vanaf vandaag over een motor die ingezet kan worden bij de hulpverlening. Het is de eerste ambulancemotor in de regio Noord- en Oost-Gelderland. Als de ervaringen positief zijn is het mogelijk dat de motoren ook in andere delen van het gebied worden ingezet.

De ambulancemotor was op proef de laatste tijd al in Apeldoorn te zien. Vanaf vandaag is het vervoer officieel onderdeel van de ambulancezorg.

De inzet van de motor is van een aantal factoren afhankelijk, vertelt persvoorlichter Erwin Hartman van Connexxion, het bedrijf dat het ambulancevervoer in deze regio verzorgt. Te verwachten drukte in het verkeer is een factor, maar ook hoeveel spoed er is bij de hulpvraag en hoeveel voertuigen beschikbaar zijn.

,,We proberen altijd te zoeken naar verbetering, aanrijtijden zijn daarbij van cruciaal belang'', vertelt Hartman.

De ambulancemotor wordt bereden door een gekwalificeerd verpleegkundige die een speciale rijopleiding heeft gehad. De motor heeft alle benodigdheden voor het verlenen van eerste hulp aan boord. ,,Enige verschil met de ambulance is dat de motor geen patiŽnten kan transporteren'', zegt Hartman.

De snelle aanwezigheid van een verpleegkundige bij een ongeluk of bijvoorbeeld een patiŽnt met hartproblemen is van cruciaal belang. De verpleegkundige kan direct beginnen met het verlenen van hulp en het fixeren van de patiŽnt. Zonodig kan dan alsnog een ambulance komen om voor transport naar het ziekenhuis te zorgen. Het is niet zo dat tegelijk met de motor ook een ambulance naar een ongeval rijdt, tenzij de melding daar aanleiding toe geeft.

Connexxion heeft ervaringen met ambulancemotoren in Noord Holland Kennemerland. Daar is eerst een proef geweest en die bleek zo succesvol dat in het gebied inmiddels drie ambulancemotoren beschikbaar zijn. ,,We hebben daar een duidelijke kwaliteitsslag gemaakt.''

Tegelijk met Apeldoorn gaat Connexxion ook in Zeeland een ambulancemotor inzetten.

Bron: de Stentor

 

 

 

 

Home: PVFotografie